woensdag 2 mei 2012

Een nieuw paradijs voor bergklimmers


In Noord-Marokko, nabij de historische stad Chefchaouen, ligt het uitzonderlijke Nationaal Park Talassemtane. Deze regio is nog steeds relatief onbekend voor de meeste toeristen, maar heeft een groot potentieel om rugzaktoeristen en avontuurlijke reizigers aan te trekken. Een van de voornaamste troeven van het park zijn de quasi onbeperkte mogelijkheden voor zowel amateuristische als (semi)professionele bergklimmers.

Een Slovaakse klimmer in actie
Voor bergklimmen kan de regio nog als een maagdelijk gebied worden beschouwd, maar enkele (semi)professionele klimmers zijn reeds enkele jaren bezig om ze te openen voor deze activiteit. Vooral Slovaakse, Tsjechische en Duitse klimmers hebben het park de voorbije jaren reeds meermaals bezocht en zijn er in geslaagd om meer dan 200 klimroutes te installeren ten noorden van Chefchaouen. Het potentieel ligt echter nog een heel stuk hoger, met de mogelijkheid om minstens 2.000 van dergelijke routes te openen. Dit betekent dat de regio een waar paradijs is voor de meer doorwinterde bergklimmers die deze nog ongerepte bergen willen beklimmen, in een regio die tevens over een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid beschikt.

Het vriendelijke personeel van Café Refuge Rueda helpt de minder ervaren klimmers

Dat het echter absoluut niet nodig is om een ervaren klimmer te zijn om van de mogelijkheden van het Park Talassemtane te genieten merkten we tijdens ons bezoek aan het Café Refuge Rueda. De eigenaars van deze herberg, welke gemakkelijke per auto ter bereiken is via de weg tussen Chefchaouen en Oued Laou, begeleiden de beginners met plezier voor een klein prijsje. Ze ontvingen hun training van internationale klimverenigingen en zullen je bijstaan met de nodige professionele hulp. Tevens beschikken zij over al het noodzakelijke klimmateriaal.

Het is ook in het Café Refuge Rueda dat alle gedetailleerde plannen van de reeds geopende klimroutes steeds ter beschikking zijn. De Association Caiat werd door de eigenaars opgericht om de organisatie van verschillende activiteiten in de nabijheid van de herberg in goede banen te leiden. Behalve bergklimmen kan je zo tevens kajakken, boogschieten en tochten maken door de rivieren van nabije ravijnen (canyoning). Ook voor de meeste van deze activiteiten (behalve het kajakken) kan je het nodige materiaal vinden in de herberg.

Canyoning in een ravijn nabij Akchour
Voor ieder die geïnteresseerd is in de meer sportieve activiteiten in het Nationaal Park Talassemtane is het Café Refuge Rueda het ideale startpunt. En vooral de ervaren bergklimmers die op zoek zijn naar een nieuw avontuur zullen zeker aan hun trekken komen bij het ontdekken van de spectaculaire bergen van het Rifmassief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten